Markant |Centrum voor mantelzorg

Goedendag!

Wij zijn Wieke Hengeveld en Marieke Ruijs, wij werken vanuit Markant in Amsterdam Zuidoost.

In Zuidoost bieden we ondersteuning voor de bewoners die voor een naaste zorgen.

Vrijwilligers in de thuissituatie

Wieke Hengeveld: ‘Sinds drie jaar werk ik voornamelijk in Amsterdam Zuidoost. Ik koppel hier vrijwilligers aan mensen die voor een naaste zorgen en geef trainingen en themamiddagen. Ook ben ik betrokken bij allerlei netwerken in de informele en formele zorg om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de wijk. Dit doe ik niet alleen, met een team van collega’s zorgen we dat we de mantelzorgers in Zuidoost, en de rest van de stad, kunnen ondersteunen en ontlasten’.

Markant zet vrijwilligers in bij mensen thuis, om de naaste te ontlasten en tijd voor zichzelf te geven. Er worden vrijwilligers ingezet bij kinderen die opgroeien in een huis waar iemand (chronisch) ziek is of beperkt, maar ook bij ouderen waar bijvoorbeeld een partner dementie heeft gekregen. Mantelzorg is er in alle leeftijdsgroepen.

Marieke Ruijs: ‘We richten op ons op alle leeftijdsgroepen. Er wordt vaak vergeten dat ouders van kinderen met een beperking ook mantelzorger zijn, terwijl zij ontzettend veel zorg dragen. Deze zorg is intensiever en langduriger dan wanneer je een kind zonder beperking hebt. Zij zijn dus ook zeker mantelzorger. We kijken samen met de situatie hoe zij het beste ondersteund worden’.

Wieke Hengeveld: ‘Samen met de mantelzorger en diegene voor wie wordt gezorgd kijken we of een vrijwilliger passend en ontlastend is in een situatie. We gaan altijd op huisbezoek om kennis te maken. Hebben we het gevoel dat er andere hulp nodig is? Dan doen we ons best om mensen bij de juiste plek voor ondersteuning te krijgen; bijvoorbeeld bij de Madizo of andere instanties’.

Trainingen en themamiddagen:

Vanuit Markant worden ook verschillende themamiddagen en trainingen georganiseerd. Voorbeelden van thema’s zijn bijvoorbeeld; financiële mogelijkheden, levend verlies of dementie. De training ‘Zorg de Baas’ geeft een mantelzorger inzicht hoe de zorg voor jezelf en de ander in balans kan blijven.

Wieke Hengeveld: ‘Mijn collega’s geven de training ‘Zorg de Baas’, deze wordt altijd goed ontvangen en we krijgen er positieve feedback op. Het helpt naasten om meer grip te krijgen op hun situatie’.

Marieke Ruijs: ‘Themamiddagen zijn heel waardevol. Mantelzorgers ontmoeten elkaar en komen erachter dat ze niet alleen zijn. Ze vinden herkenning en erkenning bij elkaar, maar ook in de thema’s die worden aangehaald’.

Markant  en mantelzorg in coronatijd

De afgelopen periode is voor iedereen erg lastig geweest, maar voor mantelzorgers extra belastend. Door onder andere het wegvallen van dagbesteding en het niet meer ontvangen van bezoek en vrijwilligers, liep de druk hoog op.

Wieke Hengeveld: ‘Wij zijn blij dat we in overleg weer vrijwilligers mogen inzetten bij mensen thuis. Het was heel vervelend dat dit tijdelijk niet kon. Vooral omdat je wist dat daardoor sommige situaties ernstig belast werden, de ontlasting door de vrijwilliger viel weg.  Gelukkig kan de inzet nu, zij het soms aangepast, gewoon weer van start. We werken nog veel vanuit huis, maar zijn ook weer regelmatig in het stadsdeel; dat had ik enorm gemist!’

Marieke Ruijs: ‘Als collega’s zien we elkaar nu ook weer af en toe, maar we zijn ook gewend werken met de digitale middelen. Wieke en ik overleggen regelmatig via beeldbellen en houden elkaar zo op de hoogte. Het is lastig dat we ook bij een huisbezoek 1,5 meter afstand moeten houden. In sommige situaties wil je gewoon graag een arm om iemand heen slaan. Hoe dan ook, het is ontzettend fijn dat we weer vrijwilligers kunnen inzetten en ons werk in de wijk weer kunnen hervatten’.

Heeft u vragen over wat voor ondersteuning wij u kunnen bieden? Bel ons dan, daar zijn we voor!

Samen kunnen we dan kijken of een vrijwilliger geschikt is voor uw situatie, of we een themamiddag hebben die bij uw behoefte aansluit én we horen graag wat u in ons aanbod mist.

We kunnen u ook gericht doorverwijzen als u op een andere plek de ondersteuning kunt vinden die u nodig heeft. We hebben een ondersteunende en signalerende functie en willen graag weten wat er speelt bij mantelzorgers in Zuidoost.

Dit jaar werken we mee aan de Dag van de Mantelzorg in Amsterdam Zuidoost. Een dag waarop de mantelzorger in het zonnetje wordt gezet. We kijken er naar uit!

Wanneer je voor een naaste zorgt is het belangrijk ook tijd voor uzelf te nemen, maar ook eens becomplimenteerd te worden met de zorg die u biedt. Deze dag staat in het teken van u!

Wanneer u al bij ons bekend bent, kunt u zich direct opgeven voor de leuke activiteiten op deze dag.

Bent u nog niet bij ons, of bij de Madizo bekend?

Neem dan contact met ons op! We maken graag kennis met u.

Telefoonnummer: 020-8868800

www.markant.org

info@markant.org

U kunt vragen naar Wieke Hengeveld of Marieke Ruijs.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*